Şcoala Biblică Maranata

Articole - Sesiunea de toamna 2005

Raspuns la articolul "Profetii terorismului"

părintele Matei BoilăPr. Matei Boila

 

Pastorul Richard Wurmbrand are în lucrarea sa "ISUS, prietenul teroristilor", o pozitie crestina, corecta fata de terorism.

Raul în terorism este acelasi rau care stapâneste lumea dupa ruperea sa de Dumnezeu, doar la un nivel mai mare; idolatria.

Ne oprim cu dragostea noastra la o realitate umana, investim în ea întreaga capacitate a noastra de a iubi, împiedicând realizarea plenara a dragostei la care am fost chemati.

Cel ce iubeste pe tatal sau, pe copiii sai, orice si pe oricine, mai mult decât pe Isus, nu este vrednic de Împaratia Cerurilor.

Dragostea, sau învinge tot, sau omoara tot. În momentul în care nu permitem dragostei noastre sa urce mereu spre Cer, deschidem cale intolerantei, a discriminarii, a respingerii, a urii, a contestarii, a violentei, a mortii. Aceasta într-un mod paroxistic îl fac teroristii.

Nu dragostea lor pentru patrie, pentru familiile lor, pentru credinta lor este rea, ci oprirea în drumul spre Dumnezeu pe care o provoaca. Rea nu este dragostea si capacitatea pentru sacrificiu, oricât de mare ar fi pentru o valoare umana, ca obturarea drumului spre o dragoste mai cuprinzatoare, spre Isus, ceea ce deschide calea spre intoleranta, violenta crimele cele mai oribile.

Aceasta teza profund crestina ne-a pus-o în evidenta pastorul Wurmbrand.

În dorinta de a accentua realitati la marginea zonei de umbra, el a folosit paradoxuri si antiteze, de altfel specifice limbajului evanghelistic, care uneori ne poate soca, dar care numai de pe o pozitie de ignoranta sau de rea credinta poate justifica condamnarea ca necrestina a pozitiei fata de terorism, exprimata în lucrarea: "ISUS, prietenul teroristilor".

Dr. Ioan Boilă Richard Wurmbrand - Erou al dragostei sau aliat al teroristilor?

Dr. Ioan Boila 

 

Într-un ziar care nu este de scandal, a aparut un articol scandalos intitulat: "Profetii terorii".

Autorul se scandalizeaza descoperind o carte a pastorului Richard Wurmbrand intitulata: "ISUS, prietenul teroristilor", si apoi, erijându-se ca aparator al oamenilor si civilizatiilor, o numeste "carte cu orori".

Autorul considera ca titlul cartii, denumirea unor capitole si unele expresii, îl îndreptatesc sa afirme ca acest admirabil text al pastorului Richard Wurmbrand care este profund animat de spiritul crestin, este un îndemn la ura, la crima si astfel o carte ce promoveaza terorismul.

Sunt greco-catolic, nu luteran cum a fost pastorul Richard Wurmbrand, dar m-am putut apropia de viata si spiritualitatea sa prin cartile sale, prin prieteni de-ai mei care au stat în închisorile comuniste cu pastorul, si prin fiul sau Mihai, pe care am avut placerea sa-l cunosc.

De aceea, pot afirma si marturisi maretia acestei personalitati gigante, credinta sa vie care l-a animat o viata întreaga si profunda sa întelegere fata de virtutile si comandamentele crestine.

De aceea, consider ca o interpretare a unei scrieri a sa într-o viziune tendentioasa a urii si a rastalmacirii este o ofensa adusa nu numai pastorului Richard Wurmbrand, dar si tuturor acelora care s-au simtit partasi cu el în comuniunea dragostei lui Isus Cristos.

Iata de ce voi încerca în câteva rânduri sa apar adevarul acestui text si sa-l feresc de murdaria si veninul ce se arunca asupra sa.

Voi trece în revista câteva idei centrale ale cartii, încercând sa descopar apoi semnificatia acestui mesaj vis - a - vis de acuzele ridicole ce i se aduc.

Suntem invitati la început sa meditam relatia lui Isus Cristos cu pacatosii, si spiritul în care ea a fost facuta. Prietenia lui Isus Cristos fata de pacatosi, inclusiv fata de tâlharul de pe cruce este dragoste, chemare la pocainta si îndreptare, iertare si nicidecum si în nici un caz toleranta pacatului si acceptarea sa. Crestinii sunt îndemnati la aceeasi atitudine.

Ni se împartaseste întelepciunea ca "niciodata nimeni nu este total rau sau total bun" (nici chiar teroristii).

Multi teroristi îsi justifica faptele si disponibilitatea lor la jertfa (care este incontestabila) prin faptul ca ei lupta pentru o cauza dreapta: religioasa, patriotica, de partid.

Un crestin are dreptul si datoria sa judece o fapta, dar niciodata pe faptas, pentru ca numai Dumnezeu are datele unei judecati drepte.

Unii teroristi actioneaza din razbunare, care este însa total potrivnica crezului crestin.

Istoria ne arata ca folosirea terorii, violentei si crimei ca metoda pentru indiferent ce cauza, chiar dreapta, a condus totdeauna la esec si dezastru.

Se face în mai multe capitole pledoaria si îndemnul la dragoste care este opusul urii ce-i anima pe teroristi.

Richard Wurmbrand întreaba: "cui prodes" terorismul si ajunge la concluzia ca el nu poate fi în nici un caz remediul universal pentru solutionarea problemelor sociale sau universale.

În majoritatea capitolelor din carte se face o chemare insistenta adresata teroristilor de a renunta la metodele lor criminale folosindu-se de argumentatia autentic crestina continuta în mesajul cristic: "Renunta-ti la caile voastre si deveniti ucenici ai dragostei", se spune la pag. 32.

"Toate relele acestei lumi (suferinta, nedreptatea, nesiguranta, opresiunea, spectrul mortii" sunt provocari care nu au decât o singura rezolvare: Isus Cristos, pe care oricine Îl poate întâlni în rugaciune: "Crede în El si vei fi mântuit de ura si disperare" (pag. 71).

"El este cel mai bun prieten al tau" (iertator, salvator).

"Vino la El … începe prin a te schimba pe tine însuti" (pag. 79).

Este un om de buna credinta care sa nu înteleaga adevaratul mesaj al acestei carti: crestinii trebuie sa fie prieteni cu teroristii în sensul de a-i ierta si a-i îndemna spre cainta si îndreptare. Caritatea ne obliga sa-L marturisim si lor pe Isus Cristos, si sa le spunem ca singura cale care duce la viata este calea credintei, a dragostei si a iertarii.

Iar cine afirma contrariul, atribuindu-i pastorului Richard Wurmbrand propovaduirea terorismului, toleranta la crime si îndemn la ura, nu poate fi decât un om cu mintea întunecata de necredinta si de ura si pornit sa-L defaimeze pe însusi Isus Cristos.

Pastorul Richard Wurmbrand a fost un erou si un martir al credintei si dragostei, marturisindu-L pe Cristos prin însasi viata sa. El a fost gata sa dea sacrificiul suprem din dragoste fata de Isus si fata de oameni. Sa nu permitem nimanui sa arunce cu laturi peste memoria si mormântul sau.

Stim însa ca pângarirea lui Richard Wurmbrand nu poate fi facuta prin judecati mincinoase. Celui ce încearca acest lucru, îi vom spune cuvintele unei crestine condamnate la moarte de un Tribunal al revolutiei franceze, care a spus judecatorilor ei: "Mi-e mila de voi pentru ca sunteti nemuritori".

Conditii de participare - Sesiunea de toamna 2005 ] Program - Sesiunea de toamna 2005 ] Scrisori de informare - Sesiunea de toamna 2005 ] Scrisori de multumire - Sesiunea de toamna 2005 ] Marturii - Sesiunea de toamna 2005 ] [ Articole - Sesiunea de toamna 2005 ] Fotografii - Sesiunea de toamna 2005 ]

Home ] Sus ] Activitate ] Inscrieri ] Arhiva Articole ] Contact ]