Şcoala Biblică Maranata

Ioan PanicanScrisori misionare - Sesiunea de primavara 2008

Comemorare Wurmbrand – Chicago 2008

 

Iubiţi fraţi,

 

Prin îndurarea Domnului, în ziua de 1 martie a.c., la Chicago, în First Romanian Baptist Church, a avut loc o slujbă de aducere aminte a pastorului Richard Wurmbrand.

 

Este pentru prima oară când noi organizăm o astfel de slujbă şi în afara României.

 

Pastorul bisericii gazdă, Ionuţ Deliu, a rostit cuvântul de bun venit şi un însufleţitor cuvânt de rugăciune spre binecuvântare.

 

A înălţat imnuri de slavă la adresa Creatorului Grupul coral „Emanuel” din Logos Romanian Baptist Church, pastor Daniel Chiu.

 

De asemenea, s-au recitat poezii, psalmi etc. şi au depus mărturie următorii:

· Mihai Iovin, originar din Arad, fost deţinut politic, întemniţat pentru credinţă, într-o vreme fiind în aceeaşi celulă cu pastorul Richard Wurmbrand, pe care l-a cunoscut îndeaproape;

 

· Dr. Viorel Diac, originar din Sibiu, care l-a cunoscut pe pastorul Richard Wurmbrand şi, prin acesta, a cunoscut şi Cuvântul Domnului, încă din studenţie;

 

· Prof. Dumitru Buhai, originar de pe meleagurile prahovene, care a avut harul să cunoască Cuvântul Domnului încă din copilărie şi a avut harul să-l cunoască şi pe pastorul Richard Wurmbrand şi să-i studieze îndeaproape cărţile, păstrându-i o aleasă cinstire pentru tot restul vieţii; Dumitru Buhai este lucrător în cadrul Romanian Baptist Church – pastor Valentin Popovici

 

La eveniment a participat şi echipa de televiziune condusă de D-na Lucia Hossu Longin, şi istoricul Stejerel Olaru, directul Institutului Naţional de Cercetare a Crimelor Comunismului.

 

Dumnealor au fost câteva zile la Chicago, întrucât intenţionează să realizeze un documentar despre Prof. Ioan Petru Culianu.

 

De asemenea, a fost prezent şi consulul general al României la Chicago, Dl. George Predescu, care la sfârşitul slujbei a rostit un cuvânt de apreciere pentru ideea organizării unui astfel de eveniment şi a felicitat pe cei care l-au organizat.

 

A fost prezent şi Dl. Steven V. Bonica, directorul publicaţiei Romanian Tribune.

 

În partea a doua a întâlnirii, împreună cu D-na Lucia Hossu Longin şi cu Dl. Stejerel Olaru, am răspuns numeroaselor întrebări adresate de cei prezenţi.

 

Nădăjduim să se realizeze şi de la acest eveniment un material documentar.

 

A doua zi, duminică 2 martie, la sfârşitul slujbei de seară de la Bethany Romanian Pentecostal Church, pastor Luigi Miţoi, în prezenţa a circa 1000 de persoane, au fost vizionate secvenţe din filmul documentar, realizat de D-na Lucia Hossu Longin, despre pastorul Richard Wurmbrand.

 

Pastorul Luigi Miţoi a făcut o caldă primire şi prezentare D-nei Lucia Hossu Longin şi D-lui Stejerel Olaru.

 

Fără nici un merit, ci doar prin harul Domnului şi cu aleasă recunoştinţă la adresa Lui, robul Său,

 

Ioan Panican

 

Iubiţi fraţi,

 

Prin mila Domnului Isus, Mântuitorul şi Episcopul sufletelor noastre, în ziua de 24 martie, la Ploieşti, în Biserica fraţilor creştini după Evanghelie, din strada Miciurin 6, a avut loc slujba de aducere aminte a pastorului Richard Wurmbrand.

 

Pastorul R. Wurmbrand s-a născut în Bucureşti, la 24 martie 1909, în urmă cu 99 de ani.

 

Am fost plăcut impresionat de reacţia promptă a slujitorilor din Ploieşti, care – în chip exemplar – au organizat şi au mobilizat întreaga comunitate de credincioşi din oraş, în vederea săvâşirii acestei slujbe, în condiţii duhovniceşti alese.

 

Încă de la început, sala Bisericii a fost arhiplină, slujba desfăşurându-se pe durata a circa 4 ore.

 

Am hotărât să organizăm slujba de aducere aminte de anul acesta la Ploieşti, deoarece aici am cunoscut câţiva fraţi care, între 1980-1985, pentru diferite perioade de timp, au fost întemniţaţi pentru “delictul” de a fi distribuit Biblii şi literatură religioasă: cărtile pastorului Wurmbrand, cărţi de studiu biblic etc.

 

Fraţii angajaţi în această lucrare deosebit de importantă, dar şi la fel de riscantă, pentru vremurile acelea, l-au cunoscut pe pastorul Richard Wurmbrand, înainte ca acesta să fi părăsit ţara, în anul 1965.

 

Principalul colaborator al pastorului Wurmbrand, în organizarea reţelei clandestine de distribuire de Biblii şi literatură religioasă, pentru partea de sud a ţării, a fost Dr. Silviu Cioată, plecat dintre noi la cele veşnice.

 

Timpul petrecut în această slujbă a fost un timp binecuvântat, Dumnezeu revărsându-Şi harul şi îndurarea Sa peste cei prezenţi.

 

Pastorul Bisericii baptiste, Irinel Cazacu, a rostit cuvântul de îndemn şi rugăciune spre binecuvântare, iar Mircea Cioată, slujitor al Bisericii gazdă, a rostit cuvântul de bun venit.

Apoi a fost proiectat documentarul „Aduceţi-vă aminte” , realizat de D-na Lucia Hossu Longin, la slujba de comemorare de anul trecut, Remember 2007- Braşov.

 

Corul bisericii gazdă, dirijat de Grette Toader a înălţat spre slava Domnului şi spre înălţarea celor prezenţi două imnuri: „Mulţumim  o, Tatăl nostru” şi „O, nu-s mai tari ispitele ca harul”.

 

Cântarea „Mulţumim  o, Tatăl nostru” de Nicolae Moldoveanu a fost cântată deseori de fraţii de la Ploieşti în timpul detenţiei lor, în cele mai grele momente şi a constituit pentru ei un mijloc de mângâiere şi încurajare.

 

Au depus mărturie, îndemnând asistenţa să lupte lupta cea bună a credinţei, urmând exemplul înaintaşilor, următorii:

 

· Ilie Neamţu, fost întemniţat pentru credinţă;

 

· Petre Furnea, fost întemniţat pentru credinţă;

 

· Ioan Toader, fost întemniţat pentru credinţă;

 

· Mircea Cioată, fost întemniţat pentru credinţă;

 

· Ieremia Rusu, arestat şi anchetat de Securitate;

 

· Pavel Nicolescu, arestat şi anchetat de Securitate;

 

· Ioan Mihalaş – Timişoara, arestat şi anchetat de Securitate;

 

·Teofil Şmilovici,  fiul lui Filip Şmilovici, unul dintre apropiaţii colaboratori ai pastorului Richard Wurmbrand şi misionar în biserica păstorită de acesta; T. Şmilovici este nepotul lui Alexandru Panaitescu, autorul „Concordanţei Biblice”

 

· Constantin Moloce, Bucureşti;

 

· Teodor Pandrea, Bucureşti.

 

Minunata seară s-a încheiat cu imnul  „La miezul nopţii va veni Isus cu pas domol”.

 

Pastorul Iulian Chelu, din Bucureşti, în încheiere, a înălţat o rugăciune întru mulţumire şi binecuvântare, la adresa Domnului.

 

Cu această ocazie, colaboratorii noştri de la Fundaţia Master Media au realizat filmările necesare în vederea realizării unui documentar.

 

Cu aleasă recunoştinţă, înaintea Domnului şi înaintea celor ce s-au ostenit pentru buna desfăşurare a acestei lucrări, robul Domnului nostru Isus Hristos,

 

Ioan Panican

Program - Sesiunea de primavara 2008 ] Scrisori de informare - Sesiunea de primavara 2008 ] [ Scrisori misionare - Sesiunea de primavara 2008 ] Articole - Sesiunea de primavara 2008 ] Fotografii - Sesiunea de primavara 2008 ]

Home ] Sus ] Activitate ] Inscrieri ] Arhiva Articole ] Contact ]