Şcoala Biblică Maranata

Ioan PanicanScrisori de informare - Sesiunea de vara 2008

Mult iubiţii mei fraţi,

 

Prin îndurarea Domnului, între 23-28 iunie 2008, a avut loc sesiunea de vară a Şcolii Biblice Maranata, la Casa Elim, Zărneşti.

 

Au participat mai bine de 50 (cincizeci) de persoane, unii dintre fraţi fiind însoţiţi de soţiile lor. Dacă am preciza numele tuturor noilor veniţi, lista ar fi una prea lungă, dar mai important este faptul că Domnul Isus ne cunoaşte pe toţi şi pe fiecare în parte.

A revenit în mijlocul nostru fratele Mişu Dobre, într-o stare binecuvântată de har, şi îi mulţumim mult Domnului Isus pentru acest fapt.

 

Am întâmpinat cu o sărutare sfântă pe toţi cei veniţi şi am lăudat pe Domnul din toată inima pentru minunatul şi nemeritatul Har de care ne-a făcut, iarăşi, parte.

Au fost 5 (cinci) zile de conferinţe cu următoarele teme:

 

Ieremia Rusu: - Creşterea în har.

 

Luc Henrist: - Îngeri şi demoni;

- Un alt Mângâietor;

- Creştinii – Prietenii Israelului.

 

Vasilică Croitor: - În slujba Celui Prea Înalt.

 

Vasile Mihoc: - Maranatha; consideraţii biblice.

 

Teodor Pandrea: - Cel care sfărâmă lanţurile robiei.

 

Ieremia Rusu este prezbiter în Biserica Agape din strada Negru Vodă din Ploieşti şi profesor la Institutul Teologic Timotheus din Bucureşti. Ne-am bucurat de prezenţa dumnealui în mijlocul nostru, atât ca învăţător, cât şi ca învăţăcel. Iubitul nostru frate Ieremia, astăzi ajuns la maturitate, prin îndurarea Domnului, a fost arestat şi anchetat de Securitate în vremea comunismului.

Pr. Vasile Mihoc, bărbat destoinic în lucrarea Oastei Domnului, coborât din înălţimile bucovinene, este tată a 13 copii şi profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, unul dintre cei mai de seamă cunoscători ai Sfintelor Scripturi din ţara noastră, şi nu numai.

 

A desluşit înaintea cursanţilor, cu inspiraţie şi vervă sensurile biblice ale cuvântului Maranatha sub ale cărui auspicii se desfăşoară adunarea noastră:

Domnul nostru a venit!

Domnul nostru vine!

Vino, Doamne Isuse!

Apoi a răspuns, cu competenţă şi într-o stare duhovnicească aleasă multelor şi interesantelor întrebări venite din partea cursanţilor. În prezenţa pr. Vasile Mihoc s-a vizionat în premieră un documentar cu privire la viaţa şi lucrarea frăţiei sale, documentar realizat de colegii noştri de la Master Media.

 

Ceilalţi trei vorbitori sunt cunoscuţi din prezentările anterioare.

 

Domnul Isus, Mântuitorul şi Învăţătorul sufletelor noastre, a revărsat şi de această dată har îmbelşugat şi felurit peste adunarea noastră, din care amintim:

 

Încântătoarea prezenţă a fratelui Edmond (Edy) Mihăescu care, zilnic, ne-a încântat inimile şi ne-a înălţat sufletele prin cântări evreieşti interpretate la nai, vioară şi pian. Fratele nostru de origine evreiască cu domiciliul la Tel-Aviv şi la Braşov, mare specialist în probleme de muzică, ne-a impresionat prin umilinţa sa, şi prin participarea competentă şi cumpătată la dezbaterile pe teme biblice.


Ing. Georgică Lupchian a oferit şi de această dată competente informaţii, însoţite de demonstraţii practice cu privire la modul minunat în care Dumnezeu a întocmit Universul.


Prezenţa familiei Ilie şi Ani Neamţu, suflete scumpe şi cu o bogată experienţă spirituală pe calea Domnului. Fratele Ilie a mărturisit în câteva rânduri despre întoarcerea sa la Domnul, despre naşterea sa din nou, despre botez şi despre suferinţele de care a avut parte pe calea credinţei. Datorită zelului său în ogorul Evangheliei, a fost arestat şi întemniţat în beciurile Securităţii de la Ploieşti vreme de aproape 2 ani, timp in care n-a avut nici o veste de la soţie si de la cei 7 copii rămaşi acasă, în grija soţiei şi a Domnului.

 

Soţia dumnealui, sora Ani, a făcut o lucrare însemnată în adunare, atât prin poeziile recitate, cât şi prin învăţăturile sfinte date în adunarea surorilor, ca o adevărată mamă duhovnicească.


Doi fraţi dintre cei prezenţi au sărbătorit, prin mila Domnului, unul 43 de ani de viaţă – Marian Drăgan din Bucureşti, iar celălalt – Petru Cristian Bălan, Chicago, 72 de ani.

Fratele Marian Drăgan, în hohote de plâns, a mărturisit ce lucru însemnat este să ştii că ai aproape suflete dragi în astfel de momente de sărbătoare.


Prof. Petru Cristian Bălan este membru al Uniunii Scriitorilor, autor a mai multor cărţi, poeme şi piese de teatru şi alte lucrări ştiinţifice şi culturale. A încheiat de curând o lucrare de amploare: traducerea a aproape 200 de imnuri naţionale de pe glob.

 

Interesant este şi felul în care a venit la şcoală fratele Nicu Golaş de la Piteşti. Treburile vieţii l-ar fi împiedicat să participe, dar mărturiseşte dumnealui: „ Într-o noapte mi-a apărut în vis fratele Nae Ionescu de la Târgovişte, un stâlp al Bisericii noastre, trecut de multă vreme la cele veşnice, care mi-a spus că trebuie să mă duc la şcoală. A doua zi i-am spus şi soţiei cele visate, şi soţia mi-a spus: „ Dacă este aşa, atunci să pregătim bagajele, şi să pleci”. Şi aşa, prin Harul Domnului, am ajuns în mijlocul fraţilor şi mă bucur nespus de  aceasta şi Îl laud pe Domnul.”


Înainte de a părăsi adunarea noastră, preaiubitul nostru frate Nicu Cândea, de la Târgu Mureş, a făcut următoarea mărturie: „Pentru soţia mea şi pentru mine, zilele acestea de har, petrecute în acest loc în prezenţa Domnului, au fost ca o reîndrăgostire şi ca o recăsătorire”.


Ar mai fi multe alte lucruri însemnate de spus, dar nădăjduim să o putem face într-o epistolă viitoare.


Nevrednicul rob al Domnului Isus,


Ioan Panican