Şcoala Biblică Maranata

Ioan PanicanScrisori informative - Sesiunea de primavara 2017

Iubiţi fraţi,

Prin îndurarea Domnului, în perioada 18 - 22 aprilie 2017, a avut loc sesiunea de primăvară a Școlii Biblice Maranata – Biserica Dragostei, la Casa Elim, Zărnești, județul Brașov.

 

Au participat înspre 50 de suflete din țară și din străinătate (SUA), într-un cadru natural pitoresc, în câteva zile având parte chiar și de o cădere bogată de zăpadă.

 

Lucrările școlii s-au derulat doar pe durata a 5 zile deoarece în ziua de luni, 17 aprilie, a II-a zi de Paști, a avut loc la Ateneul Român, lucrarea mult binecuvântată: Vie Împărăția Ta!

 

Slăvit să fie Domnul!

 

A slujit cu învățătură:

Ø Ioan Panican: -Bucuria divină” – Neemia 8:10 ;

Ø Ioan Panican: - Cântarea Cântărilor” – Studiu introductiv;

Ø Ioan Panican: - Cântarea Cântărilor” – Studiu pe text: cap. 2:1-2;

 

Cântarea Cântărilor

Locul cărții în Biblie: Cântarea Cântărilor vine imediat după cartea Eclesiastul în care ni se arată că toate lucrurile lumii acesteia sunt deșertăciune. După citirea cărții Eclesiastul, ai impresia că viața nu mai are nici un rost. De ce să-ți alipești inima și ce să mai iubești dacă toate sunt deșertăciune?

 

La întrebarea aceasta răspunde Cântarea Cântărilor:

să-ți alipești inima de Dumnezeu! Pe El să-L iubești cu pasiune! El este vrednic de toată dragostea noastră. El este scop și conținut îndestulător pentru întreaga viață a omului.

 

Numele cărții: Cântarea Cântărilor – în sensul că avem de-a face cu cântarea cea mai melodioasă, cea mai poetică, cea mai sublimă dintre toate.

 

De 3 ori se întrebuințează superlativul în Biblie:

1. Sfânta Sfintelor – locul Prea Sfânt, locul cel mai sacru din Templu;

2. Cerurile Cerurilor – locurile cerești cele mai apropiate de Dumnezeu;

3. Cântarea Cântărilor – expresia cea mai desăvârșită a dragostei dintre Dumnezeu și aleșii inimii Sale.

 

Autorul cărții: - Solomon – împăratul lui Israel.

Solomon a scris câțiva psalmi și 3 cărți din Biblie: Proverbele, Eclesiastul și Cântarea Cântărilor.

 

Ce trist este să te gândești că cel care a scris cărți așa de frumoase, a ajuns mai târziu un renegat. Slujitorii cei mai dăruiți ai lui Dumnezeu să se ferească de mândrie și să nu fie prea siguri de ei. Și ei sunt expuși căderii.

O altă învățătură care se desprinde de aici: trebuie să primim ce este bun de la un vestitor al Cuvântului lui Dumnezeu, chiar dacă el nu este la înălțimea cerută sau, nu a rămas la înălțime. Atunci când cineva predică Cuvântul lui Dumnezeu, nu vorbește el, ci Mântuitorul din el. Dacă nu am avea siguranța aceasta, nu ar trebui să mai ascultăm pe nimeni, căci oamenii sunt toți păcătoși.

 

Să citim cu mare atenție Leviticul 11: 35-37;

 

Păcatele personale ale predicatorului nu împiedică apa vieții pe care el o dă, și sămânța bună pe care o samănă, să rămână curate.

 

În ciuda faptului că autorul ei a apostaziat, Cântarea Cântărilor rămâne cartea de căpătâi a fiecărui suflet iubitor de Isus.

 

Stilul cărții: cartea este scrisă cu ardoare de la un capăt la altul cu pasiune nestăvilită. Dorințele sunt arzătoare, expresiile dintre cele mai îndrăznețe. Unii se feresc de cartea aceasta și de sentimentele arătate în ea, gândind că ar putea duce la o mistică falsă și la mișcări extatice (exagerate).

 

Cel care însă Îl iubește pe Dumnezeu, nu se teme. El are făgăduința din Ieremia 17: 7-8.

 

Sufletele care vor să ajungă în strânsă părtășie cu Dumnezeu, să citească cu luare aminte, cu rugăciune, această minunată poemă dăruită lumii de Israel.

 

Capitolul 2: 1-2

Isus se asemuiește cu florile și tot cu florile asemuiește și sufletele alese de El.

 

Cele mai multe suflete sunt față de Isus ca spinii. Spinii zgârie, înțeapă, rănesc. Fiecare suflet care stăruie în păcat este pricină de grea suferință pentru Isus ca și cununa de spini purtată pe Golgota. Spinii din pilda semănătorului înseamnă: grijile, bogățiile și plăcerile veacului acestuia.

 

Crinii împodobesc mesele împărătești și răspândesc miresmă cerească: dragoste, bucurie, pace, bunătate, credincioșie, blândețe, etc.

 

Crinii sunt păstrați pentru cer.

 

Spinii sunt păstrați pentru foc.

 

Au slujit, în cadrul minunatelor şezători duhovniceşti, după cum urmează: cântare: Elena Barbăroșie, Rodica Scheel, Ghiță Popa și familia Nica, Carmen Hanuseac, Ami Țiclea, David Lăcătuș, grup Spania, Anca, Dana, Lăcrămioara și Silvia, Moise Eusebiu, Apolodor Pavâlcu; poezie: Iosua Balaican, Elisabeta Balaican, Luis Avram, Florin Avram, Fibia Țiclea; mărturie: Ghiță Popa, Apolodor Pavâlcu, Carmen Hanuseac, Mariana Pamfile, Florin Avram, Petre Marian, Ian Țiclea, Doru Țiclea, Iuliu Bolog, David Lăcătuș, Vasile Naș, Radu, Sandu Leonte, Elena Balaican, Ciprian Dobre, Eusebiu Moise, ș.a.

 

Din cuvântul de rămas bun:

Vasile Cămin: Târgu Jiu – Am avut împotriviri mari, dar am ajuns cu bine și Îi mulțumesc Domnului pentru harul acesta. Mulțumesc și pentru învățătura primită aici cu privire la felul în care trebuie petrecut concediul.

Țiclea Emanuel: Cluj Napoca – Trece foarte repede timpul în locul acesta; 2 Tes. 3:18.

Petrișor Balaican: Caracal – Vă îndemn să vă rugați pentru Oltenia noastră mult iubită, ca Domnul să deschidă un izvor de credință.

Vasile Naș: Cluj Napoca – Mă bucur nespus de mult pentru lucrarea din locul acesta. Aici aprofundăm Cuvântul lui Dumnezeu. Să ne rugăm încontinuu pentru această lucrare.

Ian Țiclea: Cluj Napoca – Am meditat zilele acestea la Cuvântul care spune să ne îmbrăcăm cu toată armătura lui Dumnezeu.

Ovidiu Condrea: Galați – Am stat ca pe ace

până am ajuns aici. Mi-am dorit atât de mult să fiu iarăși cu frații. Ps. 43:6.

Doru Țiclea: Cluj Napoca – Cel mai bun leac pentru vindecarea lumii este iubirea între oameni.

Gheorghe Turcu: Vulcan – Îi mulțumesc Domnului pentru clipele minunate petrecute aici pe care nu le merit nicidecum. Mare este bunătatea Dumnezeului nostru!

Eusebiu Moise: Galați – În locul acesta ne zidim credința. Plec încurajat de aici, cu gândul de a-i încuraja și eu pe cei din jurul meu.

Daniel Tofan: Galați – Venim aici târându-ne și plecăm zburând. Ce învățături minunate în Cântarea Cântărilor!

Cosmin Tofan: Galați – În fiecare sesiune simțim că suntem mai aproape de Domnul.

Iulian Drăgan: București – Îi mulțumesc Domnului că m-a adus aici. Ps. 25:6.

Florin Mitcu: Băleni – Preaiubiților, să ne iubim unii pe alții. Dumnezeu este dragoste. Am învățat învățătura minunată: da să fie da, nu să fie nu.

Marian Drăgan: București – Îi mulțumesc

Domnului pentru bucuriile mari trăite aici. Evrei 13:5

Vasile Tofan: Galați – Aici am în minte imaginea curselor de formula 1 când mașinile se retrag să-și schimbe roțile și se umple rezervorul cu combustibil. 1 Cor. 9:26.

Florin Avram: Brăila – Daniel 10:10-12.

David Lăcătuș: Rădăuți – Am apreciat mult faptul că toți cei de aici pot lucra cu darul dat lor de Dumnezeu și fiecare poate vorbi liber. Tit 2: 11-13.

David Naș: Cluj Napoca – Mi-a plăcut mult sinceritatea mărturiilor.

Silvia Pintilie: Iași – Mulțumesc Domnului pentru familia Școala Maranata.

Dana Geleș: Cluj Napoca – Am avut emoții foarte mari. Nu am vrut să vin într-un loc în care oamenii își formează propria teologie. Mă bucur că nu este deloc așa. M-am întărit în duhul meu și am primit viață.

Mariana Țiclea: Clu Napoca – Domnul m-a ajutat să trec peste piedici și să ajung iarăși aici. Aici învățăm de la Domnul și de la toți frații lucruri importante.

Fibia Țiclea: Cluj Napoca – M-am întărit foarte mult și de data aceasta aici. Domnul m-a binecuvântat să mă pot bucura mult de orice cântare, rugăciune, mărturie, poezie, cuvânt. Duhul Sfânt să ne prelucreze de fiecare dată.

Ami Țiclea: Cluj Napoca – Înainte să vin aici am fost foarte închisă în mine. La rugăciune Domnul m-a eliberat și plec plină de bucurie.

Elena Avram: Brăila – Domnul Și-a revărsat din

belșug dragostea peste familia noastră.

Rodica Scheel: Sibiu – Să ne pregătim bine pentru vremurile care ne stau în față.

Mariana Pamfile: Galați – Am venit aici pe aripi de vultur. Am avut mari bucurii aici, dar lucrul cel mai important este învățătura primită. Ema Țiclea: Cluj Napoca – Filipeni 4:13.

Mirela Tofan: Galați – Să ne punem la inimă de-acum să venim și data viitoare. Anca Mitcu: Băleni – Ps. 116: 12-13.

Elena Balaican: Caracal – Ce ar fi de noi dacă am trăi zilnic cum am trăit în aceste 5 zile? Cel mai bun lucru este să punem în inima copiilor noștri credința. Dumnezeu răsplătește ce facem pentru El.

Carmen Hanuseac: Cluj Napoca – Ce minunat că suntem rodul suferințelor Domnului Isus. 2 Tim. 1:5.

 

"Cine este aceea care se ivește ca zorile, frumoasă ca luna, curată ca soarele, dar cumplită ca niște oști sub steagurile lor?" Cântarea Cântărilor 6: 10

 

Cu umilință,

 

 

Ioan Panican

Program - Sesiunea de primavara 2017 ] [ Scrisori informative - Sesiunea de primavara 2017 ] Fotografii - Sesiunea de primavara 2017 ]

Home ] Sus ] Activitate ] Inscrieri ] Arhiva Articole ] Contact ]